Voelen, Ervaren en Deelnemen binnen een kader van Vriendschap, Samenwerken, het Uiterste en de Waarheid. Dat is de filosofie van F en F The Inner Way. Het komt onder andere voort uit het gedachtegoed van het Kyokushin Karate. Het betreft niet-rationele aspecten, die elementair zijn in de grote verscheidenheid aan diensten (op lichamelijk en geestelijk vlak) van F en F The Inner Way.

Vier jeugdige F en F’ers winnen Waterpoort Cup. Twee senioren nipt tweede

24 Oct 2010

De winnaars van de 9-e internationale Waterpoort Cup komen bij de volwassenen allen uit het buitenland. De sterkste vrouwelijke karateka was zaterdag Agnieszka Ziabska uit Polen. Fransien Reisiger uit het Groningse Winsum wist de derde stek te bemachtigen. De sterkste mannelijke lichtgewicht werd Andriy Ilenko uit de Oekraïne, (die in de finale Peter Smit versloeg) de sterkste middengewicht is de Fransman Lamouret Romain geworden en de allersterkste zwaargewicht luistert naar de naam Lukas Kubilius en komt uit Litouwen. Hij versloeg in een zinderende finale de tweevoudig regerend titelverdediger Klaas Jansen.

In de Sneker Sporthal kwamen zaterdag over de gehele dag in totaal bijna tweehonderd karateka’s, van de jongste jeugd tot en met volwassenen, uit maar liefst negen landen in actie. Deze negende editie van het door de Stichting Activity Foundation georganiseerde evenement haalde daarmee iets minder deelnemers dan vorig jaar naar Sneek – vooral het gevolg van de wereldwijde economische crisis – maar was daarom niet minder geslaagd. Het niveau van alle deelnemers lag hoog.

Dat Gert-Jan Pels bij de zwaargewichten (boven 80 kilo) zaterdag als vierde eindigde terwijl hij op zondag 3 oktober nog vierde werd bij de prestigieuze All Japan Open in Tokyo, geeft aan dat het niveau erg hoog lag. In de halve finale was de Litouwer Lukas Kibilius veel te sterk en in de strijd om het brons was de jonge Zweed Kevin Wiklund net te sterk voor de 29-jarige Sneker. Klaas Jansen – bij de All Japan Open nog in de eerste ronde uitgeschakeld – reikte tot de finale en moest daarin zij het pas in de verlenging zijn meerdere erkennen in de Litouwer. De zwaargewicht Kubilius bewoog als een lichtgewicht over de tatami, Jansen bleef goed terugknokken maar kon in de verlenging niet meer onder de zware massieve vuistendruk – op zijn borstkas – van de Litouwer uit komen. En dat gebeurt Jansen, bij het EK in juni dit jaar in Barcelona nog derde, niet vaak.

“Hij was gewoon beter”, analyseerde Jansen al vrij snel na de finale. “Daarom ben ik ook tevreden, want ik weet dat ik alles heb gegeven wat in me zit. Zeker omdat ik deze week nog grieperig/verkouden ben geweest en dat merk je toch aan je conditie.” De 35-jarige Sneker is alweer bezig met volgende toernooien. Volgend jaar de tiende editie van de Waterpoort Cup winnen, dat zou mooi zijn.

Die tiende editie, dat is ook het doel van lichtgewicht Peter Smit (Jansens collega-karateka en collega-medewerker bij Sportclub F en F The Inner Way). Smit heeft twee van de negen edities tot dusver op zijn naam geschreven en ook hij wil heel graag zijn derde zege bij editie nummer 10 op zijn palmares bijschrijven. Het was hem zaterdag al bijna gelukt. In de finale was Andriy Ilenko uit de Oekraïne toch net iets actiever. “Het was een hele mooie partij. Hij hield goed tempo en uiteraard probeerde ik ook een tandje bij te schakelen maar dat lukte net niet.” Omdat de Oekraïner meer trappen en stoten uitdeelde dan de uiteraard ook actieve Smit, werd Ilenko de winnaar na de reguliere drie minuten-strijd.

Jeugdige Sneker winnaars

Bij de jeugd – allen verdeeld over maar liefst 27 poules – waren er vier eerste prijzen voor karateka’s van F en F. In de andere 23 poules ging de zege naar een karateka uit één van de andere acht deelnemende landen. Zo won Robin Sluyter in zijn leeftijdscategorie. Ook zijn jongere zus Iris Sluyter zegevierde en zij maakte er daardoor een dubbel familiefeestje van.

De relatief kleine Sanne van Veenendaal imponeerde door enkele langere tegenstandsters met jodan mawashi geri’s (hoge cirkeltrap) op het hoofd te raken en daarmee zeker één partij voortijdig te beëindigen. Zij werd zeer verdiend eerste. Ook Anouk Schouten vocht ijzersterk, eindigde voor de Zweedse Amanda Nilsson, en mocht daardoor eveneens een prachtige welverdiende bokaal mee naar huis nemen.

De F en F’ers die tweede prijzen pakten waren Yasmine Stevens, June Daniels, Juan de Haan, Bobby Eladami, Jacques ten Cate, Sjoerd Odolphie en Luke Zwerver. Derde prijzen waren er voor Janne Manderfeld, Rianne Brandsma, Anke Speerstra, Dhunya Stenekes, Bobby Zwaagman, Sagy Ephrati en Auke Manderfeld. Allen van harte gefeliciteerd! En niet te vergeten hun coaches, trainers en familieleden die hebben bijgedragen aan deze prachtige successen.

‘s Avonds werden alle prestaties nog even feestelijk besproken bij het Chinees buffet in onze dojo aan het Veemarktplein en werd er sowieso een gezellig dansfeest gevierd met (vette) goede DJ’s bij de Sayonara Party.